DE PASTI LA BALATON --Siofok, Kesthely Helikon, Balatonfured, Tihany, Ve...

Balsam de buze cu miere si afine


Intotdeauna am avut probleme cu pielea mult prea sensibila, dupa parerea mea. La fel se intampla si cu buzele mele (mereu sunt uscate si crapate daca nu folosesc foarte des solutii emoliente). Pe langa asta, mai am o mare problema: sunt alergica la E-uri si anumiti compusi chimici din produsele cosmetice. Asa se face ca acum vreo 2 ani m-am trezit cu o dermatita de toata frumusetea (si extrem de greu de suportat), care m-a transformat, practic, intr-un mic monstru in cel mai scurt timp si pe care n-am putut-o trata nicicum fara o doza serioasa de cortizon.
De atunci m-am invatat minte si sunt extrem de atenta la tot ce pun pe piele ( se citi produse cosmetice) si m-am orientat spre solutii cat mai naturale si la indemana...si ce poate fi mai natural si mai la indemana decat sa mi le fac eu singura, acasa, cu manutele mele? 
De mult timp imi fac singura balsamul de buze (fara el nu pot trece iarna) si mereu mi-l personalizez, ii schimb aromele dupa cum simt si ingredientele pe care le am la indemana atunci, inspiratia de moment, etc.
Pentru azi, va las un balsam de buze cu miere si afine, pe care eu il ador! Pornind de la aceasta idee de baza, si voi o puteti dezvolta si aromatiza dupa preferinta.

Reteta pentru acest balsam de buze cu miere si afine

Ingrediente balsam de buze cu miere si afine:

  • 1 lingura miere
  • 1 lingura ulei de cocos
  • 10 picaturi vitamina E
  • 5 picaturi ulei esential portocale--pentru uz extern (sau alt ulei esential pe care il indragiti)
  • 10 afine 

Mod de preparare balsam de buze cu miere si afine:

  1. Pentru ca eu am folosit afine congelate, intai am lasat afinele la decongelat, apoi le-am pasat si le-am facut un soi de piure, care se fierbe intr-un mic bol, pe baie de aburi.
  2. Se lasa piureul de afine sa se racoreasca, dupa care se strecoara printr-o sita foarte fina, sau un tifon (pentru asta eu am folosit saculetul pentru strecurat laptele vegetal)
  3. Se toarna sucul obtinut in bolul micut de mai sus (in prealabil spalat si uscat), in care se toarna si mierea, uleiul de cocos si uleiul de masline.
  4. Se topesc toate acestea pe baie de aburi (cu grija sa nu ajunga apa in bol) si nici sa fiarba--e nevoie doar sa devina lichide.
  5. Se omogenizeaza cu ajutorul unei spatule micute (eu folosesc un betisor de inghetata pe care l-am pastrat special pentru acest scop)
  6. Se adauga uleiul esential de portocale si vitamina E.
  7. Se omogenizeaza si se toarna intr-un ambalaj curat pregatit dinainte (o cutie curata de la o crema de fata e perfecta).
  8. Se lasa la racit complet inainte de a se pune capacul si a se pastra la rece.
  9. Balsamul de buze cu miere si afine astfel obtinut se aplica pe buze cu degetele sau cu o pensula speciala pentru rujul de buze.
Extrasfat: Daca doriti sa obtineti un balsam de buze tip stick, atunci ceea ce aveti de facut este sa turnati compozitia lichida in tubul unui balsam de buze tip stick (ce a fost folosit in prealabil), asezat cu cilindrul in sus. Lasati compozitia sa se solidifice putin, dupa care il transferati la rece in frigider (tot cu cilindrul in sus) si fara capac, sa se intareasca. Incepand cu a doua zi, balsamul de buze cu miere si afine poate fi folosit cu succes.


Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. e chiar foarte bun la gust..e dulceag, datorita mierii, si usor colorat, datorita afinelor! Plus ca-si pastreaza si aroma de portocala :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...