DE PASTI LA BALATON --Siofok, Kesthely Helikon, Balatonfured, Tihany, Ve...

5 obiceiuri zilnice ale oamenilor nefericiti


Mai mereu vorbim, sau auzim vorbindu-se, despre fericire. Ce este fericirea? Ce inseamna sa fii fericit? Cat alergi dupa fercire? Cum arata un om fericit? Insa destul de des trecem sub tacere opusul acesteia si avem sentimentul ca, daca nu vorbim despre nefericire, reusim s-o tinem la distanta. Doar spre fericire alergem cu totii, nu-i asa?

Ei bine, exista un sambure de adevar aici, dar doar partial. Oamenii fericiti au un anumit mod de a gandi, incearca in permanenta sa devina mai buni, sa se autodepaseasca, sunt pozitivi. Iar toate acestea atrag multumirea, impacarea cu sine si, nu in ultimul rand, starea de fericire personala.


Insa majoritatea dintre oamenii nefericiti urmeaza un alt tip de gandire programata in subconstient, ceea ce ii tintuieste intr-un cerc vicios. Iata care sunt 5 dintre greselile majore ale unor astfel de oameni!

5 obiceiuri zilnice ale oamenilor nefericiti

Astfel de persoane tind sa isi construiasca o rutina zilnica din urmatoarele actiuni:

1. Se concentreaza in special pe aspectele negative ale vietii

Toti avem greutati si perioade proaste, insa consumarea energiei doar pentru a le intretine nu vor aduce un rezultat bun. In plus, asta va strica si optimismul celor din jur, care vor renunta sa mai stea in preajma lor. 

Solutii posibile: 

- Acceptati ideea ca nu mereu avem reusite; este normal sa inregistram esecuri, dar cel mai important este sa trecem mai departe
-Incearcati sa gasiti raspunsul la intrebari de genul "Cum pot transforma acest esec intr-un succes?", " "Cum pot rezolva problema asta?"
-Acceptati ajutorul celor dragi

2. Complica totul

Evident ca viata este complicata. Si exista atat de multe proverbe si zicatori pe marginea sa. Una dintre cele care mi-a placut mie cel mai mult este aceasta: " Atunci cand crezi ca ai gasit toate raspunsurile, vine Viata si-ti schimba intrebarile!"
Insa, la fel de adevarat este ca exista o alta serie care iti spun sa nu te iei prea mult in serios! si ca lucrurile simple trebuie sa ramana simple.

Solutii posibile:
- Uitati de multitasking si concentrati-va la un singur lucru odata; astfel nu va risipiti energia inutil, eventual nerealizand nimic, si aveti sanse sa rezolvati chiar mai multe lucruri intr-un timp mai scurt
- Nu va mai creati in minte tot felul de scenarii cu referire la cei din jur si exprimati clar si conciti ce ganditi! S-ar putea sa fiti uimiti de rapiditatea cu care lucrurile se pot descalci!
- Evitati timpii morti! Creati liste de prioritati si organizati-va activitatile, in ordinea importanteti lor

3. Se compara in permanenta cu cei din jur

Unul dintre obiceiurile zilnice cele mai destructive este acesta: sa te compari in permanenta cu cei din jurul tau. Inevitabil, nefericitii isi vor "justifica" angoasele si tristetile prin astfel de comparatii inechitabile. Vietile lor vor fi mereu mai triste si mai lipsite de stralucire decat ale celor de langa ei, joburile lor vor fi mereu mai obositoare si mai prost platite, relatiile lor vor fi mereu mai neproductive, s.a.m.d. 
Nu e nevoie decat sa aruncam o privire pe facebook, de exemplu, pentru a intelege mult mai bine ceea ce spun mai sus, nu-i asa? 

Solutii posibile:
- Comparati-va doar cu propria persoana! In loc sa faceti comparatii gresite cu alti oameni (care sunt unici, evident), comparati-va cu propria persoana de acum un an, sa zicem. Concentrati-va pe realizarile inregistrate, pe cat de mult ati crescut de atunci, ce lectii de viata v-ati insusit, etc
- Invatati sa fiti blanzi cu propria persoana! E buna si autocritica la ceva, dar numai pana la un punct. Scopul sau este sa indrepte unele greseli, nu sa arunce intreaga personalitate in umbra! Acceptati-va greselile si recititi punctul 1 de mai sus ;)

4. Uita sa traiasca in prezent

Aceasta este una dintre cele mai comune greseli ale noastre, ale tuturor. Avem tendinta sa ramanem blocati in trecut si retraim la nesfarsit unele momente (de obicei, pe cele mai dureroase, pe care nu le depasim), sau sa ne proiectam in permanenta planuri si idei ce urmeaza sa fie puse in aplicare candva, in viitor. Devenim tot mai absorbiti de ele si uitam de clipa prezenta.

Vi s-a intamplat vreodata sa nu fiti atenti pe unde mergeti, deoarece privirea era atintita undeva mult, in fata, si fix in acel moment sa va impiedicati sa sa calcati intr-o balta? Exact asa se intampla si in aceasta situatie: atentia este indreptata prea mult inainte, iar drumul pe care mergem este ignorat.

Dar, blocarea in trecut si/sau viitor aduce cu sine o serie de suferinte, frustrari si neimpliniri.

Solutii posibile:
- Este destul de greu sa ignori trecutul si viitorul, insa limitarea acestor ganduri poate reprezenta cea mai buna solutie; Luati o pauza, relaxati-va si...fiiti mai blanzi cu propria persoana! 
- Nu uitati de cei dragi si petreceti timp impreuna!

5. Imbratiseaza perfectionismul

De multe ori, sursa nefericirii sta tocmai in idei ca acestea: "Totul trebuie sa fie perfect aranjat in viata mea --cariera, casa, masina, etc-- pentru ca fericirea sa se poata instala", " Trebuie sa ma port ireprosabil ca sa pot fi fericit/a", s.a.m.d. Fals! 

Solutii posibile:
- Acceptati ideea ca nu e nevoie ca lucrurile sa fie perfecte, ele pot fi si bune
- Incercati sa intelegeti cat de multa energie se risipeste inutil in astfel de situatii! Nimeni nu e perfect si nici nu poate deveni.

Recunosc ca si eu am avut, pe rand, fiecare din cele 5 obiceiuri zilnice ale oamenilor nefericiti. Da, a fost o perioada insemnata din viata mea cand m-am considerat cea mai nefericita fiinta de pe Pamant. 

Din fericire pentru mine, am realizat la timp ca asta nu ma va duce nicaieri si ca depresia profunda e doar la un pas. Asa am decis sa fac ceva in privinta asta. 

Tu ce ai mai adauga pe lista acestor 5 obiceiuri zilnice ale oamenilor nefericiti?






Comentarii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...