DE PASTI LA BALATON --Siofok, Kesthely Helikon, Balatonfured, Tihany, Ve...

De ce e bine sa-ti faci patul in fiecare dimineata



Acum ceva vreme urmaream un filmulet, in care amiralul William H. McRaven tinea un discurs motivational in fata unor cadeti. M-a impresionat profund ideea in jurul careia amiralul isi construise discursul: 
"Fa-ti patul in fiecare dimineata! Cu simt de raspundere! Asta iti va da incredere ca poti sa-ti duci la indeplinire sarcinile zilnice si iti va conferi un sentiment de mandrie. Fcandu-ti patul dimineata, iti vei reaminti ca lucrurile marunte din viata chiar conteaza. daca nu poti duce la indeplinire un lucru atat de marunt, cu siguranta nu vei reusi sa duci la bun sfarsit nici alte sarcini mai importante. Iar, daca dintr-un motiv sau altul, ai avut parte de o zi proasta, te vei intoarce acasa la un pat bine facut. Pe care l-ai facut tu! Si care iti va aminti ca nu chiar totul din ziua aceea a fost un esec.Asadar, daca vrei sa schimbi lumea, incepe sa-ti faci patul dimineata!" 

Intamplarea a facut ca, pe parcursul timpului, sa dau peste o multime de alte filmulete inspirationale care intaresc aceasta idee. 
Desi din fire eram o persoana mai imprastiata si dezordonata (fire creativa, conform specialistilor!), am invatat in timp sa ma organizez mult mai bine si sa-mi ordonez in primul rand gandurile si apoi actiunile. Acest lucru ma ajuta sa fiu mult mai eficienta in activitatile mele, iar la finalul zilei, sa am agenda cu cat mai multe bife pe sarcinile indeplinite. Si am inceput metodic, iar primul lucru pe care l-am intreprins a fost sa-mi fac patul dimineata. De ce?

De ce e bine sa-ti faci patul in fiecare dimineata

  • Orice dimineata este extrem de importanta, pentru ca stabileste un ton si un ritm pentru intreaga zi care te asteapta. Orice noua zi reprezinta un nou inceput si, deci, o noua sansa ca, de data aceasta, lucrurile sa iasa mult mai bine decat in ziua precedenta.
  • Este un obicei simplu si de efect. Dureaza foarte putin sa-ti faci patul dimineata, dar sentimentul de care vorbeam mai sus dureaza mult mai mult; psihologii vestici evidentiaza faptul ca un astfel de obicei marunt poate antrena un lant intreg de realizari: odata ce prima veriga a sarcinilor zilnice a fost indeplinita cu succes, deja spatiul pentru urmatoarele este realizat.
  • Ajuta la o mai buna concentrare: Facand un singur lucru odata, mai ales unul atat de simplu, reprezinta un foarte bun exercitiu de atentie. Odata insusit, procesul de concentrare maxima se poate muta pe urmatoarele sarcini, iar creierul este deja antrenat.
  • Dezordinea poate provoca tulburari de atentie: prima sarcina a zilei nefiind indeplinita, lantul este incomplet. Se spune ca modul in care-ti incepi dimineata imprima ritmul zilei. Iar dezordinea va antrena alta dezordine.
  • Induce senzatia de curatenie si organizare, reducand astfel stresul de a repune totul in ordine. In plus de asta, viata intr-un spatiu aglomerat, imbacsit, murdar, contribuie foarte mult la ridicarea nivelului de stres (pe care e posibil sa nu-l constientizam). Mentinerea ordinii si curateniei in mediul in care traiesti te va ajuta sa-ti organizezi activitatile si gandirea. 

Pe de alta parte, nu uita ca, cel putin o data pe saptamana trebuie sa schimbi lenjeria. Acest lucru ajuta la eliminarea prafului acumulat, acarienilor, transpiratiei din timpul noptii, etc. Cu aceasta ocazie inspecteaza si salteaua, aeriseste foarte bine incaperea  si foloseste o lenjerie care iti place in mod deosebit. Iti va schimba starea de spirit, iti va da un sentiment de confort si protectie si te va ajuta sa dormi mai bine. 

Comentarii

  1. daaa, că parcă nu de-aia s-au inventat saltelele insertii de ioni de argint...
    Respect pentru General, dar si Domnia-Sa a dormit de nenumărate ori într-un asternut de pai ori fan...pe care cu greu îl pui ,,în ordine” dimineata, chiar dacă asta te-ar motiva ulterior!
    Teorii motivationale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa inteleg, draga anonim, ca tu dormi intr-un asternut de pai ori fan acum?

    RăspundețiȘtergere
  3. Niște puncte de vedere foarte bune, dar din câte am auzit este mult mai bine să nu acoperi patul deoarece în timp ce dormi așternuturile se vor uda de la transpirație și vor fi pline de microbi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Idei din astea am auzit si eu, dar de aceea e bine sa schimbi asternutul regulat , iar camera aerisita regulat, exact asa cum am spus si in finalul articolului. In privinta neacoperitului patului zilnic, eu cred ca e doar scuza ca sa nu-l aranjezi.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...