DE PASTI LA BALATON --Siofok, Kesthely Helikon, Balatonfured, Tihany, Ve...

Sus pe toc!


Dintotdeauna simbolul feminitatii si a elegantei s-a invartit in jurul banalului pantof cu toc. Ce-ar mai fi o doamna/doomnisoara fara sa aiba macar o pereche de pantofi cu toc care s-o duca pe culmile rafinamentului la evenimentele oficiale, sau in viata de zi cu zi. Doar gleznele fine cu toc inalt se tin, nu-i asa? Cu toate acestea, istoria ne demonstreaza ca nu doamnele au fost primele care s-au "urcat sus pe toc", vorba cantecului!

Putina istorie nu strica

  • Pantofii cu toc erau purtati atat de femei cat si de barbati, insa doar in momentele oficiale. Incepand de atunci si pana in in sec. XV, inaltimea tocurilor arata clasa sociala a fiecarei persoane (sclavii umblau desculti, ori sandale facute din frunze de palmier, cetatenii obisnuiti purtau sandale din papirus, iar oamenii de rang inalt purtau sandale cu botul ascutit).

  • In Roma Antica, pantoful cu toc era purtat doar de damele usoare, fiind un element care le cataloga dintr-o privire, iar in jurul anului 1400 au aparut platformele inalte de 20-30 cm ("chopine"), foarte greu de utilizat, care au devenit foarte populate in Turcia si China. Odata cu trecerea timpului, inaltimea tocurilor tip chopine devenea tot mai mare, in final fiind interzise cu totul din cauza numarului mare de persoane decedate in urma cazaturilor de pe tocuri. 

  • Desi poate parea greu de crezut, in Persia pantofii cu toc erau utilizati in echitatie (esentiala pentru imbunatatirea stilului de a lupta). ”Când soldatul se ridica în picioare pe scară, tocul îl ajuta să își mențină postura astfel încât să poată să tragă cu arcul mai eficient”, explica Elizabeth Semmelhack de la Muzeul Pantofilor Bata din Toronto. 

  • Curand, pantofii persani au fost adoptati de aristicratia occidentala, fiind vazuti ca un simbol al virilitatii si masculinitatii.
  • Primul barbat marcant al Europei care a purtat pantoful cu toc a fost Ludovic al XIV-lea al Frantei. Fiind dornic de unicitate, Ludovic a decretat o lege care presupunea ca nimeni sa nu mai poarte pantofi cu tocuri mai inalte decat regele (acesta purta tocuri inalte de 10 cm), iar culoarea rosie a lor (a tocurilor!) sa fie atribuita numai nobililor. 

  • Prin imitatie si din dorinta de a fi luate in consideratie, femeile au adoptat moda masculina, atat in imbracaminte, cat si in incaltaminte. Pana la sfarsitul sec. XVII, pantofii erau unisex, moment dupa care lucrurile s-au diferentiat: barbatii au ramas cu un toc patrat, mai mic si mai solid, in timp ce femeile si-au ales un toc mai inalt, usor curbat si mai subtire. 

  • Din Iluminism incepe sa se observe o diferentiere din ce in ce mai mare intre sexe in privinta vestimentatiei si incaltarilor, barbatii incepand sa prefere comoditatea. Incet, incet ei renunta la tocuri, astfel incat din Modernism, acestea raman un atu pur feminin(foarte populare devenind tocurile stiletto).

  • Ce este interesant de mentionat este ca pantoful toc, in moda feminina, a fost intai asociat pornografiei, ceea ce poate explica mesajul de senzualitate si erotism. In timpurile noastre insa, acest mesaj s-a estompat, dar pastreaza insa esenta feminitatii.

Ce se intampla cu piciorul tau cand porti un pantof cu toc?

  • Odata cu trecerea anilor, labele picioarelor se latesc si se rigidizeaza (impreuna cu gambele) iar stratul de piele de pe ele se subtiaza. 
  • In momentul in care porti tocuri inalte – pantofi cu un toc de 5 cm sau mai mare – piciorul tau aluneca in fata, iar greutatea corpului se redistribuie, creand puncte de presiune nenaturala si deteriorand alinierea sa naturala.
  • Purtarea tocurilor înalte acţionează intens asupra structurilor musculare ale picioarelor şi modifică mersul (datorita faptului ca pasule ste mai mic, muschii si tendoanele lucreaza mai intens, in timp ajungandu-se la dureri si senzatii de amorteala de la spate pana la picioare (cf. unor cercetători finlandezi de la Universitatea Jyvaskyla)
  • incredibila pare si aparitia durerii de cap datorata purtarii tocurilor prea inalte un timp mai indelungat (acest lucru se datoreaza faptului ca presiunea pusa de purtarea tocurilor este transmisa de la spate, prin intermediul nervilor, către ceafă, concretizandu-se in migrene)
  • o alta afectiune des intalnita in randul femeilor care poarta tocuri neadecvate este si aparitia monturilor, aparitia varicelor, dereglarea coloanei vertebrale sau incarnarea unghiilor.

Care e tocul potrivit?

  • copiii, in functie de varsta, e bine sa nu poarte tocuri mai mari de 2 cm
  • femeile pot purta in siguranta tocuri de 5-6 cm
  • daca aleg sa poarte tocuri, barbatii nu trebuie sa aleaga incaltaminte cu toc mai inalt de 1,5-2 cm

Cum sa porti corect un pantof cu toc

  1. Nu purta in mod curent pantofi cu tocul mai inalt de 4-5 cm.
  2. Incalta pantofii cu tocul mai inalt de 8 cm doar la ocazii speciale.
  3. Evita, pe cat posibil, pantofii cu toc cui si varf ascutit (produc strangerea si presarea degetelor, ceea ce, pe termen lung, poate duce la disfunctii si diformitati)
  4. Incearca sa-ti controlezi pozitia cand mergi si sa intinzi genunchii in mers, pentru a evita aparitia unei artroze.
  5. Alege pantofi de calitate.
  6. Alterneaza purtarea pantofilor cu diferite inaltimi de tocuri si chiar cu balerini, sau incaltaminte fara toc.
  7. Aplica zilnic p crema pentru protectia picioarelor pentru a preveni si trata bataturile
  8. Fa-ti o pedichiura corecta.
  9. Maseaza-ti picioarele cat mai des, pentru relaxarea muschilor si a te elibera de febra musculara.
  10. Nu uita ca tu porti tocurile si nu invers!

Photo credit: Bata Shoe Museum Toronto
Bibiliografie: All about shoes,  Ladylife.ro Historia.roWikipedia

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentariul tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...