DE PASTI LA BALATON --Siofok, Kesthely Helikon, Balatonfured, Tihany, Ve...

7 situatii in care gandirea pozitiva nu functioneaza


Gandirea pozitiva a devenit un concept suprautilizat in zilele noastre. La televizor, in carti (fie ca e vorba de dezvoltare personala sau nu), in discutii cu prietenii, etc. se evidentiaza rolul hotarator al gandirii pozitive. Trendul acestui mindset se bazeaza pe o idee simpla "Esti ceea ce atragi", mai pe scurt: "atragi ceea ce gandesti". Asadar, trebuie nu doar sa gandesti pozitiv, ci sa si faci numai afirmatii pozitive despre propria persoana, niciun gand/afirmatie/ exprimare sa nu inceapa cu "Nu", etc.

Evident, gandirea pozitiva isi are avantajele si meritele sale:

  • Sanse mai putine de a avea depresie pe termen lung
  • Scade nivelul stresului si tensiunii
  • Ajuta in lupta impotriva bolilor
  • Creste longevitatea
  • Ajuta in cresterea calitativa a vietii
Printr-o gandire pozitiva, putem trece mai usor peste momentele dificile din viata si avem toate sansele sa o imbunatatim. Asta ca linii generale.
Conform unor analisti, trendul gandirii pozitive a fost adus pe culmile succesului de oameni de succes americani, ca Dale Carnegie, Napoleon Hill si Vincent Peale. Se spune chiar ca opera lui Dale Carnegie, “Cum sa castigi prieteni si sa influentezi oameni” a fost vanduta in tot atatea exemplare in care a fost vanduta si Biblia. Nu este de neglijat nici scriitoarea Rhonda Byrne, ale carei carti, "Secretul", "Magia", etc au avut parte de aproape acelasi succes rasunator.

7 situatii in care gandirea pozitiva nu functioneaza

Dar, cum absolut toate in viata au o limita, la fel se intampla si cu pozitivismul. Asta au afirmat si detractorii acestui curent. Unul dintre cei mai importanti astfel de detractori a fost Osho. Acesta a explicat in nenumarate randuri de ce gandirea pozitiva este o gandire care ne face mai mult rau decat bine: deoarece aceast lucru presupune negarea realitatii si te determina sa te minti pe tine insuti.


 “Filozofia gandirii pozitive presupune nesinceritate. Aceasta filozofie te indeamna sa te minti ca ceva ce vezi nu exista de fapt. Te indeamna sa te minti pe tine, dar si pe cei din jur" 
Astfel, fortandu-ne sa gandim pozitiv in permanenta, nu facem altceva decat sa negam realitatea, lucru care se va intoarce impotriva noastra. Osho este de parere ca gandurile negative nu trebuie sa fie reprimate, ci acceptate si eliberate. Ceea ce trebuie sa facem este sa constientizam realitatea, asa cum este ea--nici pozitiva, nici negativa-- si sa ne-o asumam. 

Acum, ca ne-am lamurit de ce nu e bine sa ne plasam in vreuna din aceste extreme, sa vedem si care ar fi 7 situatii in care gandirea pozitiva nu functioneaza

1. Atunci cand este folosita pentru negarea propriilor temeri, ori ca modalitate de ignorare a realitatii

Ideea aceasta este oarecum conexa urmatoarei: nu putem sa ne punem o masca si sa negam evidenta. Ca sa continui intr-o nota optimista, nu putem sa procedam ca Moromete, care, uitandu-se la girafa din fata lui, a exclamat: Asa ceva nu exista!" Realitatea trebuie acceptata, asumata, traita si...lectia insusita!

2. Atunci cand este folosita pentru a ascunde in permanenta ceea ce simti cu adevarat

Am citit recent o istorisire, pare-se adevarata, despre o domnisoara, adepta a gandirii pozitive cu orice pret. D-ra in cauza tocmai rupsese o relatie de 7 ani cu viitorul sau (devenit dintr-o data "fost viitor") sot. Cu toate ca investise ceva ani si, evident, sentimente in aceasta relatie, tanara se comporta foarte bizar pentru apropiatii sai: mereu cu zambetul pe buze, vesela si joviala, de parca toata lumea era a ei si totul era roz. Le-a explicat tuturor ca gandeste pozitiv, ca i se pare ca relatia nu a fost sa fie, ca poate oricand sa gaseasca pe cineva mai bun, mai potrivit, etc. Cert este ca nu-si lasase timp sa digere lucrurile, iar la un moment dat, a cedat emotional.
 Avertismentul specialistilor este acesta :"da-i timpului timp! Si acorda-ti momente de respiro. E normal sa te simti coplesit uneori, e normal sa fii suparat, furios, angoasat. Lasa-le sa iasa la suprafata, apoi lucreaza la modalitatea de a le depasi"

3. Atunci cand ai impresia ca e de ajuns doar sa gandesti pozitiv, iar lucrurile bune se intampla, fara ca tu sa mai faci ceva

Intregul proces al gandirii pozitive (asa cum a fost perceput de majoritatea dintre noi, mai ales datorita limbajului foarte accesibil adus la suprafata de Rhonda Byrne) pare simplu. Insa nu este asa. Atat ea, cat si toata pleiada de pozitivisti au explicat un lucru care pare sa treaca in umbra: pentru ca lucrurile sa se intample asa cum iti doresti, trebuie ca tu sa muncesti enorm pentru asta, sa faci tot ce-ti sta in putinta, in permanenta, pentru a ajunge la realizarea visata.

4. Atunci cand, de fapt, te concentrezi pe ceea ce nu vrei sa se intample

Ganduri ca " Nu vreau ca X sa se intample", "Mi-e teama ca situatia Y imi va exploda in fata", etc. nu sunt catalogate ca fiind ganduri pozitive, ci negative. Si, conform Legii Universului (de care e strans legata puterea gandirii pozitive) vei atrage exact aceste lucruri negative pe care nu le doresti. In loc sa afirmi/gandesti :"Nu vreau ca X sa se intample!", poti spune " Cred cu tarie ca Y (situatia opusa lui X) se va intampla cat de curand"

5. Atunci cand ai convingerea ca, daca gandesti pozitiv, nu vei avea parte de experiente negative

Gandirea pozitiva nu ne fereste si de necazuri/momente dificile/situatii dure. Viata are suisuri si coborasuri si ajungem sa experimentam multe. Rolul gandirii pozitive este acela de a ne usura aceste momente si stari negative. E ca si cum ai gandi ca, daca esti vaccinat contra gripei, nu vei mai contracta niciodata acest virus. Experienta a demonstrat clar ca lucrurile nu stau chiar asa.

6. Atunci cand iti conditionezi propria fericire si o legi de existenta gandirii pozitive

Specialistii au ajuns la concluzia ca fericirea este un concept individual si care vine din interiorul fiecaruia. Ceea ce pe unul il face fericit, pe celalalt il poate face nefericit. Insa ar fi o greseala majora sa te consideri fericit/nefericit in functie de rezultatele obtinute in urma gandirii pozitive pe care o aplici in viata. Asta, pentru ca nu intotdeauna poti inregistra succes si risti sa cazi in depresie. 

7. Atunci cand ai convingerea ca a gandi pozitiv si a atrage numai lucruri bune este ceva foarte simplu si la indemana oricui

Principiul acesta este, oarecum, legat de cel de la punctul 3: intreaga filosofie a gandirii pozitive pare simpla in esenta, dar implica enorm de multa munca, determinare si concentrare. Lucru care nu este la indemana oricui; cei mai multi vor abandona lupta la un moment dat, tocmai pentru ca rezultatele mult dorite nu apar chiar pocnind din degete. Si nici nu putem trai cu impresia ca viata e ca un catalog din care ne alegem dupa bunul plac lucrurile si aspectele ravnite (desi aceasta este chiar o metafora explicativa folosita in filmul "Secretul")


Comentarii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...