DE PASTI LA BALATON --Siofok, Kesthely Helikon, Balatonfured, Tihany, Ve...

Cum sa citesti mai repede si sa retii mai mult


Stiai ca un cititor antrenat poate citi o carte in 50 minute, in timp un cititor obisnuit va avea nevoie de cca 5.5 ore pentru a citi aceeasi carte?

Cititul este o abilitate pur umana careia oamenii nu par sa-i mai acorde atentie deosebita. Ne asteptam ca totul sa se intample repede si comod, iar accesul la informatie nu este o exceptie. Nu mai avem timp si rabdare sa citim o carte din simplul motiv ca dorim sa ardem niste etape si sa ajungem la final, accesand astfel deznodamantul. Asa se face ca, de cele mai multe ori, ajungem doar sa rasfoim decat sa citim cu atentie.


Insa cititul cu atentie prezinta o serie de avantaje:

  • creste atentia, atat ca intensitate cat si ca durata
  • antreneaza mintea
  • creste empatia cititorului 
  • scade recurenta episoadelor de depresie


Insa cititul nu trebuie neaparat sa reprezinte o activitate lenta si plictisitoare. Exista o multitudine de tehnici care te pot ajuta sa-ti accelerezi ritmul de citire.

Cum sa citesti  mai repede si sa retii mai mult

Chiar daca ajungi sa citesti mai repede si devii un cititor antrenat si de viteza, asta nu inseamna si ca esti superficial sau ca pierzi informatii. Dimpotriva: atentia este la fel (sau poate chiar mult marita in intensitate), iar puterea de retinere este crescuta.

Un studiu recent  arata foarte clar ca un cititor obisnuit poate citi cca 300 cuvinte/minut, in timp ce un cititor antrenat si de viteza poate citi cca 1500 cuvinte/minut.
Daca luam ca exemplu o carte de 100.000 cuvinte, aceasta va putea fi parcursa de un cititor obisnuit in 5,5 ore, iar de cititorul de viteza in 50 minute!

Asta inseamna ca cel din urma cititor are capacitatea de a citi cate o carte in fiecare zi, neconsumandu-i prea mult timp, in timp ce acest lucru nu mai este posibil pentru cititorul obisnuit.

Tehnici de aplicat ca sa citesti  mai repede si sa retii mai mult

Bineinteles ca, pentru a ajunge la o astfel de performanta, este nevoie de multa practica. Dar poti sa te folosesti de tehnicile de mai jos sa citesti mai repede si sa retii mai mult:


  1. In primul si-n primul rand, citeste continutul (tabla de materii)

De ce? Pentru ca aceasta functioneaza ca o mica harta a cartii pe care tocmai ai deschis-o si intentionezi s-o citesti! 

In plus, titlurile capitolelor pot servi ca si cuvinte cheie ale intregii carti, mai ales daca vorbim despre texte de specialitate. 

    2. Intotdeauna citeste cu un scop


De ce? Pentru ca, avand un scop bine setata in minte, creierul va functiona mult mai bine stiind ce fir sa urmeze. Urmarind intrebari mentale ca de ex. "Ce incearca sa-mi transmita autorul"? " Care e ideea principala aici"?, totul va deveni mult mai usor de descoperit si retinut.

    3. Identifica punctul de vedere al autorului si verifica referintele


Mai ales in cazul lucrarilor stiintifice, autorul va oferi, la finalul studiului, o lista cu operele de referinta care l-au ajutat sa-si conceapa propria lucrare. Aruncand o simpla privire asupra acestei liste iti vei putea face o idee rapida despre modul in care autorul vede lucrurile si iti va ghida si tie gandirea intr-un mod organizat.Astfel, nu numai ca vei observa rapid stilul autorului si directia abordata, dar iti poti fac o idee si ce anume  il diferentiaza pe acesta de toti autorii din referinte.

De asemenea, o buna modalitate de a ordona lucrurile este sa privesti actiunea de a citi la fel ca pe cea de a manca: daca ai in fata un bufet suedez supraincarcat, asta nu inseamna ca tu trebuie sa te simti dator sa incerci absolut toate preparatele prezentate acolo. Pur si simplu alegi ce ti se potriveste cel mai bine, si, bineinteles, pastrezi o limita.

    4. Nu incerca sa citesti apasat si tare

Sunt convinsa ca ai observat persoane care au obiceiul de a citi cu voce tare, sau care se opresc indelung asupra fiecarui cuvintel din text, tocmai pentru a fi siguri ca retin mai bine. In realitate, lucrurile se intampla exact pe dos: procesul de citire este mult intarziat, la fel ca si cel de intelegere si retinere a informatiei.

Asta se intampla deoarece creierul trebuie sa munceasca mai mult decat daca am citi in liniste. De ce? Cititul, in sine, utilizeaza aceleasi parti ale creierului nostru, indiferent ca citim in liniste, sau cu voce tare. Insa, diferenta majora dintre aceste doua tipuri de lecturare este data de faptul ca actul vorbirii solicita creierului sa faca o operatiune in plus, ceea ce duce la incetinirea proceselor de cognitie.

Evident ca, la scoala, elevii citesc diferite texte cu voce tare--insa asta are un alt scop. Cititul-viteza nu are nimic de-a face cu procesul educativ de pe bancile scolii.

    5. Intotdeauna tine la indemana un pix si o foaie de hartie


De ce? Pentru ca asa iti va fi mai usor sa notezi rapid ideile principale ale cartii, directia si modul de abordare a autorului, precum si alte informatii personale, cum ar fi plusul de valoare pe care ti l-a adus lectura respectiva. 

   6. Recapituleaza punctele importante si notitele personale


De ce? Pentru ca te va ajuta mult in fixarea informatiei pe care tocmai ai achizitionat-o. O alta tehnica excelenta de a intelege si retine informatia proaspata este aceea de a incerca s-o transmiti mai departe unei alte persoane. Incercand sa faci pe altcineva sa inteleaga lucrurile cat mai bine si mai clar, iti asiguri propria invatare, iar informatia capatata va intra in memoria de lunga durata.









Comentarii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...