DE PASTI LA BALATON --Siofok, Kesthely Helikon, Balatonfured, Tihany, Ve...

Cum sa-ti transformi punctele slabe in puncte forte

Cum sa-ti transformi punctele slabe in puncte forte

Toti avem puncte slabe, tot asa cum avem si puncte forte. Fiecare dintre noi este foarte bun la ceva si mai putin bun la altceva. Nimeni nu este perfect si nimeni nu le are pe toate.
Ne simtim puternici atunci cand ne folosim de punctele forte si vulnerabili cand ne confruntam cu slabiciuni. Slabiciunile duc la teama de esec si de aici, la un intreg sir de sentimente negative care scad si mai mult stima de sine.



Partea buna este ca orice slabiciune poate fi transformata in punct forte cu ajutorul unui mecanism foarte simplu si la indemana: mentalitatea corecta! Nu e un secret faptul ca gandirea pozitiva (mentalitatea corecta) atrage succesul. Insa succesul nu se poate obtine fara perseverenta si determinare. Asadar, punctele slabe pot fi transformate in puncte forte prin puterea gandirii pozitive, determinare si perseverenta. Acestea sunt cele 3 chei!

Cum sa-ti transformi punctele slabe in puncte forte

1. Identifica-ti punctele slabe si analizeaza-le!

Nu poti pleca la drum fara sa stii cu ce te confrunti. Asadar, ai nevoie de o analiza cat mai obiectiva a propriei personalitati si sa-ti faci o lista cu punctele tale slabe si alta cu punctele forte. Scopul final este ca lista cu puncte slabe sa se micsoreze considerabil, iar cealalta sa creasca.
De asemenea, ai nevoie de o motivatie: noteaza-ti (pe hartie sau in gand) care sunt motivele pentru care iti doresti ca tocmai aceste puncte slabe sa se tranforme in succes.

2. Construieste-ti o strategie prin care punctele tale slabe sa se transforme in puncte forte

Stiu, suna dificil, dar nu este. Strategia de care vorbesc este, de fapt, un mic plan pe care ti-l faci, in functie de vulnerabilitatile pe care doresti sa le transformi in succes, de mediul in care actionezi, personalitatea ta, etc. Asadar, nu exista un model perfect pentru asa ceva. Ce exista insa, sunt cateva aspecte de luat in calcul:

  • orice punct slab poate fi transformat in succes: nimeni nu s-a nascut invatat. Talentele si capabilitatile sunt dobandite in timp, prin practica. Vulnerabilitatile nu caracterizeaza in mod neaparat persoana. De ex., daca iti este incomod sa vorbesti in public, asta nu inseamna obligatoriu ca esti o persoana timida--poate ca nu ai nicio problema sa vorbesti in fata unei audiente mai mici, ori formata din persoane foarte apropiate

  • punctele slabe se transforma in puncte forte prin munca sustinuta, exersare: Malcolm Gladwell a studiat oamenii care au inregistrat cel mai mare succes din lume, pentru a intelege factorii care dus la obtinerea acestor rezultate. Concluzia sa este ca succesul nu tine de domeniu (subiectii sai provenind din nise diferite--muzica, sport, afaceri, politica, etc) si nu este nici macar o aptitudine innascuta. De asemenea, un IQ ridicat nu duce neaparat la inregistrarea succesului. Ceea ce studiul sau arata este faptul ca succesul este foarte strans legat de perseverenta, de munca sustinuta o perioada indelungata de timp--mai exact, cel putin 10.000 ore (asta ar insemna cam 3 ore/zi, timp de 10 ani consecutivi). Pana si Thomas Edison spunea ca succesul (geniul) reprezinta  "1% inspiratie si   99% transpiratie"
  • aminteste-ti si repeta-ti mereu ca Nu exista "Nu pot!" Exista "Nu Vreau!": aici reintra in scena puterea gandirii pozitive si determinarea. Nimic nu poate sta in calea unui om care vrea ceva si care stie foarte bine unde vrea sa ajunga. In acest fel, castiga mult timp, prin eliminarea timpilor morti generati de nehotarari si indecizii. Acesta este si cazul multor oameni de succes, care si-au urmat cu indarjire scopul final, inca din copilarie. 
  • fii pregatit si pentru esec: bineinteles ca incercari sunt multe, chiar foarte multe. Succesul nu vine intotdeauna din prima incercare. Nereusitele insa nu trebuie sa te doboare si nici sa te faca sa renunti. Dimpotriva: ele te invata cate-o lectie, pe care trebuie sa ti-o insusesti si sa mergi mai departe. Nu uita ca aceasta este diferenta dintre oamenii care inregistreaza succesul, iar altii nu: in timp ce primii nu se lasa doborati de esec, cei din urma (cei mai multi, de altfel) vor abandona lupta foarte repede. Nu sunt pregatiti sa continue si mai au lectii de invatat. Pana la urma, nici otelul nu-si castiga rezistenta si stralucirea  pana nu trece prin foc, nu-i asa? Altminteri ar ramane un simplu metal care rugineste in timp.
  • fii organizat: daca nu iti pui la punct un plan bine stabilit si nu vei fi riguros in indeplinirea sa, vei inregistra timpi morti, care te vor trage inapoi, iti vor intarzia procesul de invatare si devenire, si pot chiar sa te abata din drum. 
Asadar, Cum sa-ti transformi punctele slabe in puncte forte? Folosind cele 3 chei: gandirea pozitiva, determinarea si perseverenta! 


Comentarii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...